Direktlänk till inlägg 30 november 2014
Jag har bakat många lussekatter genom åren, vissa sämre och vissa bättre än andra!
Men i år hittade jag nog det bästa receptet någonsin. Aldrig fått så bra deg eller saftiga bullar!
Receptet är från Sophie som var med i Dessertmästarna förra året, och precis som hon skriver så behövs det verkligen ingen kvarg/kesella i degen för att dom ska bli saftiga.
Det viktiga är istället att ha i riktigt smör och även ett ägg eller två.
Och som ni ser så är allt angivet i vikt istället för måttenheter - vilket överlag är bäst när man bakar.
Jag har inte i fullt så mycket mjöl som det står i receptet, utan testa er fram tills degen släpper från kanterna i maskinen.
Sen värmde jag även upp mjölken till i alla fall 25 grader så att jäsningen skulle gå lite snabbare. I receptet jäser degen längre eftersom mjölken inte är uppvärmd, så för att det ska gå lite snabbare helt enkelt så är det bara att värma upp mjölken en aning. Men det behöver absolut inte vara upp till 37 grader, räcker gott och väl med 25-30 grader bara!
Jag bakade heller inte ut bullarna direkt som hon gör i receptet utan lät degen jäsa till dubbel storlek innan jag knådade och bakade ut dom. För att sen få jäsa en andra gång.
Så testa verkligen det här receptet, hur bra som helst!
Jag testade även att göra en klippt saffranslängd - gick över förväntan! Fyllde den med en röra gjord på smör, mandelmassa, strösocker och lite vaniljsocker! Här kan du se hur man gör en längd!
Du kan även kavla ut degen och göra vanliga bullar och fulla dem med den här fyllningen - supergoda!
Lycka till i julbaket!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
||||||||
3 |
4 |
5 | 6 |
7 |
8 |
9 |
|||
10 |
11 |
12 |
13 |
14 |
15 |
16 |
|||
17 |
18 |
19 |
20 |
21 |
22 |
23 |
|||
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
29 |
30 | |||
|