bakamedjessica

Direktlänk till inlägg 4 februari 2015

Sirapslimpa!

Av Jessica Andersson - 4 februari 2015 16:50

Äntligen lite doft av bakning i lägenheten igen!


Har köpt två jäskorgar som jag självklart var tvungen att testa, så det fick bli sirapslimpa!

Väldigt lätt bröd att baka, och suuupergott!


Ugn 200 grader

50 g rumstempererat smör

5 dl mjölk

50 g jäst (för söta degar)

2 dl mörk sirap

1 msk salt

8 dl vetemjöl special

4-5 dl rågsikt

mängden mjöl får ni känna efter lite själva, degen ska vara väldigt kletig innan första jäsning.


Börja med att tärna smöret och höll ner i degbunken. Smula jästen. Värm mjölken till ca 30 grader (behöver inte vara 37 grader som det sägs överallt, då är risken större att degen inte jäser för att det blir för varmt. Så ha lite marginal istället, blir mycket bättre!)

Häll i mjölken i degbunken. Häll i ungefär hälften av vetemjölet och rågsikten. Blanda allt i bakmaskin.

Tillsätt mjöl lite i taget för att få rätt konsistens på degen. Som sagt, den ska vara väldigt kladdig men ändå släppa från kanterna. När den gör det är det dags att bilda gluten. Jag brukar köra maskinen på medelhastighet. Ha inte för snabb hastighet på, då finns risken att degen blir varm och förstör jästen.

När er deg "beter" sig som i videon är det dags för första jäsningen! Lägg över en bakhandduk och låt jäsa till dubbel storlek.

När det är färdigjäst ska den knådas på en mjölad bänk. Har den rätt konsistens ska du inte behöva knåda så mycket. Dela degen i två bitar och forma stora runda bollar av den. Om ni har en jäskorg - mjöla den med hjälp av en sil.
Om inte, så räcker det med att lägga dom på en plåt med bakplåtspapper på. Låt jäsa till dubbel storlek igen.


 

Mjöla eller snitta brödet som ni vill, eller låt det vara som det är!

Sen är det dags för ugnen. 200 grader i ca 35-40 min. Eller om ni har en termometer - då ska brödet upp i 97 grader.

Färdigt!


 

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica Andersson - 15 februari 2015 12:00

Besök = nybakat! Yes, så jag passade på att slänga ihop en Silviakaka! 3 ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1,5 dl kallt vatten Glasyr: 150 g smör 1,5 dl strösocker 3 tsk vaniljsocker 2 äggulor Kokos Vispa ägg och...

Av Jessica Andersson - 20 december 2014 16:35

Vad gör man när sambon åker iväg en lördagkväll? JO man bakar såklart lite bullar! De bullar jag är allra bäst på - mina vaniljbullar! Det blev en och annan längd också!   Är osäker på om jag har lagt upp receptet på mina bullar här någon gång ...

Av Jessica Andersson - 18 december 2014 15:07

Det finns en sorts julgodis jag inte kan vara utan - mammas kola! Den har nog funnits varje jul så länge jag kan minnas! Men i år är faktiskt första gången jag testar att göra den själv - men det gick ju super! Problemet med den här kolan är att de...

Av Jessica Andersson - 16 december 2014 13:45

Ja ni.. Idag bemästrade jag chokladkaoset och lyckades skapa mina allra första praliner!Dessvärre så kommer jag inte dela med mig av hur jag gjorde dessa, för det blir alldeles för svårt att få med alla moment!Sen är dom ju långt ifrån perfekta, men ...

Av Jessica Andersson - 11 december 2014 21:05


Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska hinna med allt jag vill testa på! Finns så mycket roligt julgodis jag vill testa att göra, men jag vill ju inte behöva äta upp allting sen haha!  Så får se vad jag hinner med att göra nu innan jul.   Ikväl...

Presentation


Jag är en tjej på 23 år som är tokig i att baka! Här delar jag med mig av recept, tips och annat smått och gott!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
           
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
<<< Februari 2015
>>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards