bakamedjessica

Direktlänk till inlägg 20 december 2014

Mina alldeles egna vaniljbullar!

Av Jessica Andersson - 20 december 2014 16:35

Vad gör man när sambon åker iväg en lördagkväll?
JO man bakar såklart lite bullar! De bullar jag är allra bäst på - mina vaniljbullar!

Det blev en och annan längd också!


Är osäker på om jag har lagt upp receptet på mina bullar här någon gång tidigare. Om jag har, så får ni en update nu i alla fall!

Ugn 225 grader

2 ägg

150 g smör, rumstempererat

500 g mjölk

50 g jäst, för söta degar

6 g salt

85 g strösocker

800-900 g vetemjöl special


Fyllning:
ca 200 g smör, rumstempererat

2 msk vaniljsocker

½ dl mandelmjöl (inte ett måste, men bullarna blir en aning karamelliserade av detta - därmed lite godare)

1 dl strösocker


Värm mjölken till ca 25 grader (det behöver inte vara 37 grader som de flesta recet säger, då är risken större att ni får för varm mjöl och förstör jäsnings-processen, så 25 grader räcker gott och väl.)

Blanda sedan samman alla ingredienser utom saltet i en bakmaskin. Ha heller inte i riktigt allt mjöl åt gången, utan ha i 3/4 av mjölet. Blanda.
Släpper inte degen från kanterna? Då kan ni ha i lite mjöl åt gången tills den gör det.
SEN när ni ser att degen är jämn och smidig, då är det dags att arbeta fram gluten! Det tar ca 10 minuter att arbeta fram gluten i en maskin (räkna med dubbla om ni blandar för hand). Måste man då arbeta fram gluten? Ja, helst. Om ni vill ha en så luftig och mjuk bulle som möjligt så ska ni göra detta. Kika på den här videon för att ta reda på hur ni ska veta när ni har arbetat fram gluten.

När ni känner att degen känns klar, blanda då i saltet. Låt sen degen jäsa till dubbel storlek.


Under tiden kan ni vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.


Sen är det dags att baka ut degen till bullar! Hur ni vill forma era bullar bestämmer ni själva, men jag brukar göra små snäckor. Då kavlar du ut halva degen till en tunn rektangel. Breder på fyllningen på 2/3 av degen. Sen ska du göra ett treslag som det heter. (Se bilderna) Sedan kan ni kavla lite lätt på degen för att få ut luftbubblor.

     


Sen brukar jag använda en pizza-slicer för att lätt kunna skära lika smala remsor av degen.

Följ sedan min video för att se hur jag snurrar remsorna till en fin snäcka! Dela inte remsan hela vägen upp, utan spara ungefär 1 cm upptill.

   

Självklart kan ni istället göra vanliga snurror om ni föredrar det! Låt bullarna jäsa ca 15 min. Pensla sedan med ett lättvispat ägg blandat en skvätt mjölk, på med pärlsocker och grädda i 8-10 min.

Sen kan ni även kika på hur man gör en klippt vetelängd, hoppas ni ser hur jag gör! Ett tips är att lägga "rullen" på bakplåtspapper på en plåt innan ni börjar klippa, så slipper ni lyfta den sen! Dessa ska bakas på 175 grader i 15-20 min.

 

Lycka till!


    

 

Från
    Kom ihåg mig
URL

Säkerhetskod
   Spamskydd  

Kommentar

Av Jessica Andersson - 15 februari 2015 12:00

Besök = nybakat! Yes, så jag passade på att slänga ihop en Silviakaka! 3 ägg 3 dl strösocker 3 dl vetemjöl 3 tsk bakpulver 1,5 dl kallt vatten Glasyr: 150 g smör 1,5 dl strösocker 3 tsk vaniljsocker 2 äggulor Kokos Vispa ägg och...

Av Jessica Andersson - 4 februari 2015 16:50

Äntligen lite doft av bakning i lägenheten igen!   Har köpt två jäskorgar som jag självklart var tvungen att testa, så det fick bli sirapslimpa! Väldigt lätt bröd att baka, och suuupergott!   Ugn 200 grader 50 g rumstempererat smör 5 ...

Av Jessica Andersson - 18 december 2014 15:07

Det finns en sorts julgodis jag inte kan vara utan - mammas kola! Den har nog funnits varje jul så länge jag kan minnas! Men i år är faktiskt första gången jag testar att göra den själv - men det gick ju super! Problemet med den här kolan är att de...

Av Jessica Andersson - 16 december 2014 13:45

Ja ni.. Idag bemästrade jag chokladkaoset och lyckades skapa mina allra första praliner!Dessvärre så kommer jag inte dela med mig av hur jag gjorde dessa, för det blir alldeles för svårt att få med alla moment!Sen är dom ju långt ifrån perfekta, men ...

Av Jessica Andersson - 11 december 2014 21:05


Ja, jag vet inte riktigt hur jag ska hinna med allt jag vill testa på! Finns så mycket roligt julgodis jag vill testa att göra, men jag vill ju inte behöva äta upp allting sen haha!  Så får se vad jag hinner med att göra nu innan jul.   Ikväl...

Presentation


Jag är en tjej på 23 år som är tokig i att baka! Här delar jag med mig av recept, tips och annat smått och gott!

Fråga mig

1 besvarad fråga

Kalender

Ti On To Fr
1
2
3
4
5
6
7
8
9
10
11
12
13
14
15
16
17
18
19
20
21
22
23
24
25
26
27
28
29
30
31
<<< December 2014 >>>

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Besöksstatistik


Ovido - Quiz & Flashcards