Direktlänk till inlägg 20 december 2014
Vad gör man när sambon åker iväg en lördagkväll?
JO man bakar såklart lite bullar! De bullar jag är allra bäst på - mina vaniljbullar!
Det blev en och annan längd också!
Är osäker på om jag har lagt upp receptet på mina bullar här någon gång tidigare. Om jag har, så får ni en update nu i alla fall!
Ugn 225 grader
2 ägg
150 g smör, rumstempererat
500 g mjölk
50 g jäst, för söta degar
6 g salt
85 g strösocker
800-900 g vetemjöl special
Fyllning:
ca 200 g smör, rumstempererat
2 msk vaniljsocker
½ dl mandelmjöl (inte ett måste, men bullarna blir en aning karamelliserade av detta - därmed lite godare)
1 dl strösocker
Värm mjölken till ca 25 grader (det behöver inte vara 37 grader som de flesta recet säger, då är risken större att ni får för varm mjöl och förstör jäsnings-processen, så 25 grader räcker gott och väl.)
Blanda sedan samman alla ingredienser utom saltet i en bakmaskin. Ha heller inte i riktigt allt mjöl åt gången, utan ha i 3/4 av mjölet. Blanda.
Släpper inte degen från kanterna? Då kan ni ha i lite mjöl åt gången tills den gör det.
SEN när ni ser att degen är jämn och smidig, då är det dags att arbeta fram gluten! Det tar ca 10 minuter att arbeta fram gluten i en maskin (räkna med dubbla om ni blandar för hand). Måste man då arbeta fram gluten? Ja, helst. Om ni vill ha en så luftig och mjuk bulle som möjligt så ska ni göra detta. Kika på den här videon för att ta reda på hur ni ska veta när ni har arbetat fram gluten.
När ni känner att degen känns klar, blanda då i saltet. Låt sen degen jäsa till dubbel storlek.
Under tiden kan ni vispa ihop alla ingredienser till fyllningen.
Sen är det dags att baka ut degen till bullar! Hur ni vill forma era bullar bestämmer ni själva, men jag brukar göra små snäckor. Då kavlar du ut halva degen till en tunn rektangel. Breder på fyllningen på 2/3 av degen. Sen ska du göra ett treslag som det heter. (Se bilderna) Sedan kan ni kavla lite lätt på degen för att få ut luftbubblor.
Sen brukar jag använda en pizza-slicer för att lätt kunna skära lika smala remsor av degen.
Följ sedan min video för att se hur jag snurrar remsorna till en fin snäcka! Dela inte remsan hela vägen upp, utan spara ungefär 1 cm upptill.
Självklart kan ni istället göra vanliga snurror om ni föredrar det! Låt bullarna jäsa ca 15 min. Pensla sedan med ett lättvispat ägg blandat en skvätt mjölk, på med pärlsocker och grädda i 8-10 min.
Sen kan ni även kika på hur man gör en klippt vetelängd, hoppas ni ser hur jag gör! Ett tips är att lägga "rullen" på bakplåtspapper på en plåt innan ni börjar klippa, så slipper ni lyfta den sen! Dessa ska bakas på 175 grader i 15-20 min.
Lycka till!
Må | Ti | On | To | Fr | Lö | Sö | |||
1 |
2 |
3 |
4 |
5 |
6 |
7 |
|||
8 |
9 |
10 |
11 | 12 |
13 |
14 |
|||
15 |
16 | 17 |
18 | 19 |
20 | 21 |
|||
22 |
23 |
24 |
25 |
26 |
27 |
28 |
|||
29 |
30 |
31 |
|||||||
|